Wie zijn wij ?

Een kort verhaal over de Pot au Lait

«Le Pot-au-Lait», gelegen in hartje Luik - ookwelde «Vurige Stad» genoemd - is ondertussen een begrip geworden onder een gevarieerd publiek bestaande uit studenten en volwassenen.Kortom : een ideale ontmoetingsplaats in Luik.Het café en zijn decor heeft ondertussen al heel wat gedaanteverwisselingen ondergaan : van trendy en marginaal tot strijdlustig en artistiek.Bent u jong, minder jong of een buitenbeentje ? Maakt niet uit, want iedereen is hier van's morgens tot's nachts welkom in deze bar die niet minder dan 150 verschillende decors (!) en muzikale thema’s telt. Heeft u (grote) dorst ? Geen nood, want ook de drank kaart is er eentje om u tegen te zeggen.

« Le Pot-au-Lait » vindt u terug op Rue Sœurs de Hasque nr. 9, een verkeersvrije straat in het centrum van Luik. Het is gevestigd in een prachtig laat 19e-eeuws huis waar ook verschillende socio-culturele organisaties hun onderdak vinden.

Het huis werd gebouwd op de plek waar zich vroeger een klooster bevond dat tot eind 15e eeuw onderdak bood aan zusters die afkomstig waren uit een Hasselts klooster. Door het feit dat Hasselt vaak als « Haske » werd uitgesproken in Luik, gaven de zusters « van Hasselt » zo dus hun naam aan deze straat.

Waarom « Pot au Lait » ?

Waarom « Pot au Lait » vraagt u zich terecht af ? Wel, mijn beste, hiervoor moeten we helemaal terug naar het middeleeuwse Parijs (inderdaad !).

In één van zijn beroemde gedichten, genaamd « De testamenten », schenkt François Villon (1430-1484) aan een erg koppige en moralistische abt een gebouw dat hij « Le Trou Perrette » noemt. Deze naam komt van een Café in Parijs dat in 1150 “Le Trou de Perette” heet ( Uitleg lijkt ons overbodig).

In de jaren ’60 besluiten een groep studenten van de Universiteit van Luik om een café te openen in de Rue St Remy, één van de oudste straten van Luik, en deze belezen en welopgevoede jongeren geven het al snel de naam « Le Trou Perrette ». Enkele jaren en verschillende tonnen bier later, sluit het café helaas zijn deuren.

Begin jaren ’70, in feite vlak na Mei ’68, opent het Algemeen Studentenverbond van de Universiteit van Luik een zeer « geëngageerd » café in de kelders van een huis op de place Emile Dupond, niet zo ver van de rue St Rémy. Ze geven het de naam « Le Trou Perrette » als eerbetoon aan zijn voorganger.

Het huis op de place Emile Dupont werd gesloten in 1973, maar een groep studenten stak de koppen bijeen om een nieuwe wind te laten waaien in Luik. Ze kwamen op het idee om een plek te creëren waar, volledig onafhankelijk, films, concerten, debatten, themadagen, enz. georganiseerd konden worden. Deze locatie opende zijn deuren in 1975 in een gedeelte van de lokalen op de Rue Sœurs de Hasque nr. 9 en werd, hoe kan het ook anders, « Le Trou Perrette » genoemd. Deze plek groeide uit tot een soort socio-cultureel epicentrum van Luik en er werden verschillende evenementen en concerten, zoals die van Renaud, Higelin, Dr Feel Good, Chet Baker, georganiseerd en dit verschillende jaren lang.

In 1979 was het succes van « Le Trou Perrette » zeer groot en besloot men om vlak erlangs een andere bar te openen. Natuurlijk moest er ook voor dit nieuwe café een nieuwe naam gevonden worden en na een brainstormsessie koos men voor « Pot-au-Lait », verwijzend naar de fabel “La Laitière et le Pot au Lait” van de Franse dichter Jean de La Fontaine (1621-1695).

In 1981 sloot « Le Trou Perrette » zijn deuren.

En zo komt het dat « le Pot-au-Lait » vandaag dus « Le Pot-au-Lait » heet.

Welcome on Board !

Waarschijnlijk de gekste bar in de wereld en niets anders telt!

Onze fotogalerij, een groot doolhof.

In een haast? De foto's van de laatste gebeurtenis is hier.

Ik heb geen tijd!

Ontdek de foto's van voorbije concerten en feesten.

Laat me zien!

Ontdek hier de foto's van de koffie in de tijd.

Ik wil ontdekken!

Neem contact met ons

Misschien wil je ons foto’s sturen van jou en je vrienden in Pot Au Lait of zeg je gewoon hallo?
Volg ons op sociale netwerken:
Facebook of Pinterest.

 

E-mail

info@potaulait.be

telefoon

+32 (0)4 222 07 94

Openingsuren

Alle dagen geopend, 365 dagen per jaar

  • Van maandag tot vrijdag van 10u tot 04u

  • Van zaterdag tot zondag van 12u tot 04u